Hjem > Uncategorized > Noen tanker rundt noe som er helt nytt for meg, nemlig blogging.

Noen tanker rundt noe som er helt nytt for meg, nemlig blogging.

Hei folkens 🙂

Da har jeg trykket på den skumle knappen, og publisert mitt første blogginnlegg. Jeg tenker at denne bloggen kan være en tenkeboks for arbeidet mitt videre i studiene. Nå som jeg starter på en spesialisering som blir grunnlaget for en masteroppgave, er det jo bare å sette i gang tankene så tidlig som mulig.

Er det slik at flere hjerner tenker bedre enn en? Det spørsmålet blir vel kanskje umulig å svare på fordi det er avhengig av kontekst. Akkurat når det gjelder denne typen forum velger jeg å tro det, så jeg gleder meg til å få lese eventuelle kommentarer som kommer fra deg på denne bloggen 🙂

I blogginnlegget til Arne Krokan, Fra jordbruks- til digitalt nettsamfunn, bet jeg meg merke i begrepet crowd wisdom som er temaet i boken The Wisdom of Crowds (2004) av James Surowiecki. Jeg måtte umiddelbart søke opp denne på http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowds. Surowieckis argument er at en gruppe der enkeltpersonene ikke er påvirket av meningene til de andre i gruppen, samlet sett vil komme frem til en bedre beslutning enn hva enkeltpersonene i gruppen ville ha gjort.

Dersom man fjerner forutsetningen om ingen meningspåvirkning fra andre gruppemedlemmer, kan situasjonen bli annerledes. Peter Senge introduserer i sin bok Den femte disiplin (1990), begrepet gruppelæring, og stiller følgende spørsmål: «Hvordan kan det ha seg at en gruppe av engasjerte ledere som hver har en intelligenskvotient på over 120, får en felles IQ på 63? Senge skiller her mellom grupper med og uten fininnstilling. Med fininnstilling menes her at gruppen fungerer som et hele slik at det oppstår en felles retningsfølelse eller følelse av flyt. I denne tilstanden vil enkeltmedlemmenes kvaliteter forsterke resultatet, og kontroll fra gruppens leder blir mindre nødvendig.

Motsatt kjennetegnes et lag med manglende fininnstilling av sløsing med energi. Her vil enkeltmedlemmene i gruppen gå i forskjellige retninger. Dersom man tilfører styrke til medlemmer i en lite fininnstilt gruppe, vil det bare skape enda større kaos og gjøre det vanskelig å være gruppeleder. Noen som kjenner seg igjen i dette?

En artikkel fra forskning.no, http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/311288, sier også noe om gruppedynamikk og sosial kontekst. Testene det skrives om her, viste at bevisstheten om den interne konkurransen innad i grupper fikk negativ konsekvens for prestasjonen hos alle medlemmene.

Tilbake til begrepet crowd wisdom. Surowiecki har fire forutsetninger for at hans argument skal oppfylles. I tillegg til forutsetningen om ingen meningspåvirkning fra andre gruppemedlemmer, må hver medlem ha en egen mening eller tolkning av fakta. Hver enkelt må i tillegg være i stand til å basere sine meninger på sitt eget felt og sin lokale kunnskap. Den siste forutsetningen er at det eksisterer en mekanisme som kan samle all den individuelle kunnskapen og komme frem til en felles beslutning.

En blogg er et forum der en gruppe av mennesker kan kommunisere med hverandre uten at de sitter i samme rom. Ut i fra mine tanker i dette innlegget, tenker jeg at Surowieckis fire forutsetninger lettere kan oppfylles innenfor et bloggforum. En annen fordel kan være at konkurransefokuset blir mindre enn ved kommunikasjon i «fysiske» grupper. Ulemper med blogging kan være at man mister muligheten for å finne flyten eller fininnstillingen i gruppen.

Det skal uansett bli spennende å prøve seg som blogger, og jeg er ikke det minste tvil om at sosiale medier i mye større grad bør implementeres som kommunikasjonsform i organisasjonsverdenen.

Reklamer
Kategorier:Uncategorized
  1. september 16, 2012, kl. 1:17 pm

    Gratulerer med vellykket publisering av første blogginnlegg:) Jeg kan si meg enig med deg i at hjertet slo litt raskere når publish knappen skulle trykkes på for første gang;)

    Problemstillingen du tar opp i bloggen din er ganske nært nå som vi skal i gang med eksamensoppgave der vi skal samarbeide om et resultat med mennesker vi ikke kjenner eller har jobbet sammen med før. Jeg er enig i at samlet sett vil man komme frem til ett bedre resultat ved ikke å bli påvikrket av meningene til de andre i gruppen. I utgangspunktet vil man tenke i forskjellig retning når man sitter med en problemstilling foran seg, dette basert på forskjellig kunnskap, erfaringer og meninger. Er problemstillingen diskutert på forhånd vil svarere ofte være preget av hva de andre på gruppen mente eller mener. Ofte ved å få innspill fra andre i en gruppe kan det bidra til at du får negative tanker om dine forslag eller dine meninger, dette kan bidra til at du ikke har selvtilitt nok eller at du begynner å tvile på om dine meninger er «riktig» eller «bra nok» til at de kan frontes på den måten du ønsker. Noe som da vil prege nivået på diskusjonen eller resultatet på oppgaven du jobber med. Sett den andre veien kan tilbakemeldingen gi deg for mye selvtillitt i forhold til de andre i gruppen slik at du overkjører andres meninger.

    Blogging og kommunikasjon via nettet kan absolutt være en fin måte å dele kunnskap på. Ofte kan det være lettere å fronte meninger når man ikke sitte ansikt til ansikt til menneskene man diskuterer med.

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: